Idősek, fiatalok, lányok és fiúk ezrei ismerik Magyarország legnagyobb nyári könnyűzenei rendezvényét, a Sziget Fesztivált. Minden évben egyre nagyobb tömegeket mozgat meg a fesztivál mind hazai, mind nemzetközi szinten, azonban arról, hogy ennek milyen gazdasági hatásai vannak, kevés szó esik. Ezért is szervezte meg az MKT Corvinus Gerendai Károly, a Sziget főszervezőjének előadását, hogy leendő közgazdászként bepillantást nyerhessenek a hallgatók a fesztivál szakmai életébe is. Emellett egy igazán egyedi meglepetésben is részesültek a résztvevők.

Gerendai Károly kezdetben a fesztivál történetéről mesélt. Megtudhattuk, hogy a szocializmus után, 1993-ban Diákszigetként indult útjára a szervezők kezdeményezése, hogy a fiatalok számára minőségi nyári programot nyújtsanak a szünidőben. „Kell egy hét együttlét” – ezzel a szlogennel csábították a fiatalokat akkoriban az Óbudai-szigetre. A helyszín ugyan nem változott, azonban évről-évre egyre színvonalasabbá vált a rendezvény. A permanens fejlődésnek hála, egyre inkább népszerűvé vált a fesztivál a nemzetközi porondon is, olyannyira, hogy 2015-ben a Sziget Fesztiválhoz kezdték igazítani a többi európai fesztivál időpontját. Érdekesség, hogy a holland fiatalokat is meghódította a Sziget-láz, ez azonban meglepő módon egy ottani pultos szigetes élménybeszámolójának köszönhető. Mire nem jó egy esti iszogatás Hollandiában…!?

A kezdeti nehézségek, érdekes történetek után természetesen a fesztivál gazdasági oldaláról is szó esett. A Sziget a számszerűsíthető gazdasági hatások mellett komoly, hosszabb távon ható turisztikai előnyt is jelent az országnak. Budapest és Magyarország nemzetközi ismertsége jelentősen növekedik általa. De emellett a rendezvény milliárdos nagyságrendben járul hozzá mind a nemzeti össztermékhez, mind az állami adóbevételekhez. A fesztivál anyagi sikeressége egyfelől a fellépők listájának bővülésében, s a legpopulárisabb zenészek, együttesek elhívásában, másrészt a fesztivált rendező Sziget Produkciós Iroda által indított, vagy felvásárolt más rendezvényekben nyilvánul meg. A produkciós iroda szervezi például az ugyancsak sikeres és sokak által látogatott VOLT Fesztivált és a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivált is.

Az előadáson résztvevők a különböző kulisszatitkok mellett egy igazán exkluzív meglepetésben részesülhettek, ugyanis a 2014-es Sziget Fesztivál hivatalos aftermovie-ját premier előtti vetítésben láthatták. 

Az MKT Corvinus ezúton is szeretné megköszönni Gerendai Károlynak, hogy hozzájárult ahhoz, hogy egy szakmai, de mégis élménydús előadásra kerülhetett sor egyetemünkön.