Körülbelül 120 érdeklődő részvételével zárult a sportkonferenciánk, amelyet múlt héten rendeztünk meg a Corvinuson a PADS Alapítvány támogatásával. Kerekasztal beszélgetést tartottunk a Budapesti Nyári Olimpiai Játékok rendezésének esélyeiről, volt szó az ország létesítményfejlesztéseiről, a futball EB-ről, az úszó világversenyek szakmai felkészültségéről és a magyar vízilabda gazdasági eredményességéről.

Egy kis ízelítő, miről is volt szó:

Vígh László (létesítmények): Az elkövetkező évek világszínvonalú létesítményeket hoznak számunkra, amelyek alkalmasak nemzetközi események lebonyolítására. Az EB helyszínéül szolgáló Nemzeti Stadion egyedülállóan sokszínű komplexum lesz, amelyben egy majd 70.000-es futballstadion mellett számtalan sportág otthonra lel majd, egy helyen lesznek a kiegészítő szolgáltatások, illetve kommunikációs központként is működhet majd. De épül nagyszabású uszoda, Nemzeti Olimpiai Központ, kézilabda-, kosárlabda-, és labdarúgó-akadémia, edzőtábor helyek, teniszcentrum, kajak-kenu központ és rengeteg köznevelést szolgáló uszoda és tornaterem. Bár egyelőre még nem tartunk ott felkészültségben, hogy olimpiát rendezzünk, az említett létesítmények már kompatibilisek lesznek egy későbbi olimpiához is.

Dr. Hargitay András (úszás): Az úszás szerencsés sportág, mert minden szülő szeretné, ha megtanulna úszni a gyermeke. A kihívás abban van, hogy ezeket a gyerekeket hogy lehet megtartani a sport számára hosszú távon. Fontos kérdés a létesítményeken kívül a megfelelő edzők képzése, de a legfontosabb a rengeteg áldozat, amit a sportolóknak és a szülőknek kell hozni, ha világszintű úszó szeretne lenni valaki. Egy-egy világversenyen már nagyon apró különbségek vannak, és látni kell, hogy ami ma korszerű, az holnapra elavul, tehát haladni kell. Az egyik legfontosabb célunk az kell, hogy legyen, hogy maradandót alkossunk.

Gergely István (vízilabda): Új megközelítés kell a vízilabdában, üzleti szemmel kell hozzáállni, dolgozni kell azon, hogy eladható legyen. Az eredményesség ellenére a többi sport mögött le van maradva a vízilabda több tekintetben is: infrastruktúra, érthetőség, közvetíthetőség, szakértői háttér, nehéz műfaj. A szponzorkeresés nehéz, de nem lehetetlen feladat, amivel foglalkozni kell, illetve a kommunikációt erősíteni, el kell érni, hogy az emberek megtanulják, mi történik a pályán. Sok az akadály, de le kell küzdeni őket, és akkor sok mindent el lehet érni ebben a sportágban.

Amennyiben részletesebben is érekel a konferencián elhangzottak ajánljuk figyelmedbe kiadványunkat, melyet INNEN tölthetsz le!