Napjainkban olyan nagy autógyártók vannak jelen Magyarországon, mint a Mercedes vagy az Audi. 2014-ben a GPD 10%-át az autógyártás adta ki. Ezt az aktuális a témát az MKT Corvinus sem hagyhatta ki a 2015-ös programjából. Az Autóipari konferenciát március 4-én rendeztük meg és a magyar autóipar helyzetén kívül olyan témákról volt szó, mint a CarSharing vagy a magyar autósport helyzete.

„Ami a MOL-Bubi a biciklikkel, az a CarSharing az autókkal.” – így foglalta össze Nagy Vendel, az Avalon Kft. projektmenedzsere, hogy mit is jelent ez az új szolgáltatás. Az előadó kifejtette, hogy a CarSharing olyan problémákra nyújtana megoldást, mint a légszennyezés, vagy a nehézkes parkolás a fővárosban. Ugyanakkor azoknak is kedvező lehet, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját autójuk legyen.

Az innovatív szolgáltatásról szóló előadás után, egy gazdaságilag jelentősebb témáról, a magyar gépjárműipar jövőjéről hallgathattak előadást az érdeklődők. Természetesen ismét az egyik legnagyobb szakértőt kerestük fel a témában, Lepsényi Istvánt, aki azon felül, hogy a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, a Magyar Gépjárműipari Egyesület elnökségi tagja is. Az előadás során kiderült, hogy a szakember az innovációt és a kutatás-fejlesztést tartja a legfontosabbnak az autógyártásban. Az autóipar gazdaságra gyakorolt hatását érdekes számadatokon keresztül érthették meg a résztvevők, de szó volt a jövőbeli elképzelésekről is, például a Google sofőr nélküli autójáról.

A folytatásban a közeli jövőbe mutatott betekintést Dobrocsi Nándor, a Csaba Metál Zrt. pénzügyi igazgatója. A részvénytársaság mára már a BMW közvetlen beszállítója, és milliárdos beruházásokat végez. Nem volt ez mindig így, a vállalat apró családi vállalkozásként indult. Nem csoda tehát, hogy Dobrocsi kitért rá, hogy szerinte mi kell a sikerhez. Ez szemmel láthatóan közel állt a karrierüket építeni vágyó hallgatósághoz.

A konferencia negyedik előadásán Czollner Gyula beszélt a Magyar autósport helyzetéről. A szakkommentátor nem köntörfalazott a témával kapcsolatban, számos kulisszatitkot osztott meg a sportágról, saját autós karrierjéről, de beszélt Michelisz Norbert és Kiss Norbert sikereiről is. Az előadás végén szó volt még a Forma1-ről, és ahogyan az egész konferencia során, úgy az érdeklődők itt is választ kaptak minden kérdésükre.

DSC_0999