Kállay András, egyetemünk egykori hallgatója az Erste Bank Private Banking igazgatójaként látogatott vissza intézményünkbe április 14-én, hogy előadást tartson az MKT Corvinus szervezésében.

Az igazgató úr prezentációja során eloszlatta a fejekben lakozó kételyeket a private banking szolgáltatással kapcsolatban, illetve pontosította a jelenlévők korábban kialakult erről alkotott elképzeléseit. Kiderült, hogy ügyfeleiket igyekeznek minél jobban szegmentálni, de alapvetően a komplex pénzügyi igénnyel és egyben nagyobb likvid vagyonnal rendelkezők körét tekintik e szolgáltatás célpiacának, tehát főként a cégtulajdonosokra számítanak. Ezen feltételek mellett jelenleg 9%-ra tehető piaci részesedésük. Azok számára, akik bizalommal fordulnak az Erste Bank szolgáltatásához vagyonkezelést, befektetési tanácsadást és portfólió-kezelést nyújtanak a transzparens működés, illetve a személyes ügyfélkezelés mellett.

Hazánkban az Erste Private Banking a legjobbak között van számon tartva piacukon. Ez nem véletlen, hiszen 2200 ügyfél, valamint 260 milliárd forint kezelt vagyon fémjelzi a szolgáltatás minőségét. Emellett kiemelt szolgáltatásként a diszkrecionális, azaz szabad felhatalmazású portfólió-kezelésről is beszélt Kállay András. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek dönthetnek úgy, hogy idő illetve szaktudás hiányában nem kívánnak aktívan részt venni a befektetési döntések meghozatalában és az adott intézményre bízzák vagyonuk kezelését. Ez az ágazat kevésbé elterjedt még Magyarországon, az igazgató úr azonban nagy lehetőségeket látva benne a jövő sikerszolgáltatásaként definiálta.

Az előadás részét képezték az aktuális brókerbotrányok is, melyek igen felkeltették a résztvevők érdeklődését, és sok felmerülő kérdés került megválaszolásra. Az igazgató úr érdekes statisztikákat is mutatott prezentációja során, melyek arról számoltak be, milyen következményekkel jártak a szóban forgó botrányok a fogyasztók körében. A jelenlegi és leendő ügyfelekben aggodalom valamint kétségek alakultak ki a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A szolgáltató megválasztásánál így nagy szerep jut a megbízhatóságra, továbbá az átlátható tulajdonosi háttérre, a szolgáltatások és termékek minőségére, mennyiségére. Emellett mérlegelésre kerülnek olyan szempontok is, hogy az adott pénzintézmény tőzsdei cég-e, tagja-e nemzetközi cégcsoportnak, vagy hogy milyen külső hitelminősítéssel rendelkeznek. Az Erste Private Banking részlege teljes mértékben igyekszik kiszolgálni ügyfeleit, így alapelvként a tudatosságot fogalmazták meg.

Az előadás után Kállay András további kérdésekre is válaszolt szűkebb körben, akár négy szem között, valamint az érdeklődök bővebb információkkal gazdagodhattak a pénzintézet gyakornoki pozícióiról is. Az MKT Corvinus így egy remek hangulatú, szakmai, ugyanakkor kötetlen előadást tudhat maga mögött, és hálásan köszöni a jelenlévők részvételét.