Az MKT Corvinus idei záró előadását megelőzően Jaksity György vállalkozót hívta el, aki a III. előadóban mesélt a vállalkozás örömeiről és kihívásairól. Az előadás keretein belül a Concorde Zrt. működésébe, illetve az ahhoz kapcsolódó emberi aspektusokba nyerhettünk betekintést.

Jaksity György előadásának elején leszögezte, hogy „minden nagy ember mögött, egy kisgyerek áll” majd gyerekkori vicces történetek után élete meghatározó eseményeivel ismerkedhettünk meg, többek közt 1993-beli Concorde indítása, 1996-2000 EFFAS Board tagság, 1999-2002 Tőzsdetanács tag tisztség, illetve megtudhattuk, hogy a BÉT Zrt. első elnöke is az előadónk volt.

 

A cégalapítással kapcsolatban új információk birtokosai lehettünk, hogy a Concorde Zrt. még indulásakor igazi garázsvállalkozás volt, első irodájuk egy Váci úti lakásból indult. Akkoriban több mint 100 hasonló cég volt, most ez az egyetlen, ami ma is létezik a magyar piacon ezek közül. A cégre mindig is folyamatos növekedés volt a jellemző a sok válság ellenére is. Eredeti céljuk egy olyan cég létrehozása volt, amely nem a „sarki fűszeres”, ám nem is multinacionális vállalat. Előadónk kiemelte, hogy a vállalkozás nem csak kivesz, hanem ad is, az etikus vállalkozói magatartás mindig is fontos volt a vállalkozás életében.

Megtudhattuk, hogy a Concorde csoport jelenleg 200 dolgozóval, 1000 milliárd forint kezelt vagyonnal és mintegy 5 milliárd forint adózás előtti nyereséggel máig stabil pontja a magyar befektetéseket kezelő piacnak.

 

Az etikus vállalkozói magatartás mellett a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás témakörébe is betekintést nyerhettek. Az alapítványuk Mosoly alapítvány- autisták és más fogyatékkal élők segítése céllal jött létre, valamint autista gyerekek rajzaiból készült dizájner ruházatokat árusító Autisticart a tavalyi évben 70 milliós árbevételt ért el. A tevékenység azért kiemelkedő, mert az eddig elutasított embereknek ad lehetőséget az értékteremtésre.

 

Az előadás végén a különböző ránk leselkedő globális veszélyekről, illetve lehetőségekről esett szó és hasznos tanácsokkal látott el Jaksity György minket, amelyekkel várhatóan könnyebb dolgunk lesz a munkaerőpiacon.